Gezinsleven op z’n kop

Het hele gezinsleven staat op z’n kop als er iemand ziek is. Het is moeilijk voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Kinderen krijgen misschien extra zorgtaken. Daarnaast maken kinderen zich extra zorgen en kunnen ze zich verantwoordelijk voelen over volwassen zaken.

Praten helpt.

Uit ons onderzoek kwam naar voren dat veel jonge mantelzorgers last hebben van de situatie waarin zij verkeren. Ze worden geconfronteerd met onzekerheden, spanningen en ruzies, slechte communicatie, onvoldoende aandacht van de ouders en in enkele gevallen een gebrek aan privacy door de aanwezigheid van professionals. Door met elkaar te blijven praten kunnen problemen en oplossingen in kaart worden gebracht en kunnen belangrijke thema’s als toekomst, frustratie en angst bespreekbaar blijven. Ook in het rapport van de Kinderombudsvrouw, Margrite Kalverboer, Hoor je mij wel? Komt dit naar voren: ‘Informeer ons over het probleem van onze ouder en wat dit voor ons betekent. Ga altijd met ons in gesprek, zodat wij ons verhaal kunnen vertellen.’

Praatpakket

Ouders vertellen hun kinderen echter niet altijd wat er aan de hand is. Vaak met de beste bedoelingen, om hen te beschermen. Of als ze het wel willen vertellen, weten ze niet zo goed hoe. Wat kun je allemaal vertellen?

Naasten in Beeld heeft een praatpakket ontwikkeld om hierbij te helpen. Het praatpakket is een (gratis) tool om het open gesprek tussen ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar te vergemakkelijken, ook over moeilijke onderwerpen als ziekte en de gevolgen daarvan voor alle betrokkenen. Families kunnen het zonder tussenkomst van een hulpverlener gebruiken. Een gesprekstool voor jongeren van 12 t/m 18 jaar is er in de vorm van het spel Opgelucht staat netjes van Muzes.

Ontmoetingsspellen

Naast het praatpakket bestaan er ook spellen om met elkaar in gesprek te komen. Zo ontwikkelde Dr. D.M. Beneken genaamd Kolmer, Lector Mantelzorg aan De Haagse Hogeschool, het ontmoetingsspel geven en ontvangen. Geven en ontvangen is geschikt voor iedereen boven de 12 jaar en bevat 30 beeldkaarten en 30 vraagkaarten. Het is gericht op vier niveaus van ontmoeting: feiten, ervaringen, interacties en ethiek. Een ander spel is De Vertellis Gezinseditie. Team Vertellis ontwikkelde dit spel voor alle gezinnen met kinderen. Het kan gespeeld worden met kinderen vanaf 8 jaar. Doel is om ervoor te zorgen dat ieder gezinslid zich gezien en gehoord voelt en de drempel verlagen om tijdens, en vooral ook buiten het spel om, met elkaar te communiceren.

Hulp

Misschien is er minder tijd voor school, sport en spelen met vriendjes. Of misschien heeft je kind last van lichamelijke klachten door de spanning of overbelasting.

Het is handig om samen met je kind op een rijtje te zetten wat het allemaal extra doet. Misschien is er iemand in je omgeving (familie, vrienden buren) die zo nu en dan iets zou kunnen doen of overnemen.

Je kunt ook altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen meekijken naar de inzet van vrijwilligers of professionele ondersteuning.

Handige links

www.kopopouders.nl – Online opvoedondersteuning voor ouders met stress, psychische en/of verslavingsproblematiek met online cursussen.

www.stichtingdroomdag.nl – Het doel van Stichting Droomdag is het verzorgen van een onvergetelijke, onbezorgde (te) gekke dag voor gezinnen waarvan een ouder kankerpatiënt/ levensbedreigend/ernstig ziek is.