JANNEKE’S (22) ZUSJE HEEFT AUTISME: “IK VIND HET LEUK OM MIJN ZUSJE TE HELPEN, MAAR ZAL WEL BLIJ ZIJN ALS MIJN VADER ANDER WERK HEEFT DICHTER BIJ HUIS”

Ik heb een zusje van zestien die autistisch is. Ze kan niet praten en gaat sinds kort elke dag naar een zorgboerderij. Als ze thuiskomt eind van de middag ben ik er meestal voor haar.

Studie

Ik studeer aan de Haagse Hogeschool en gelukkig zijn mijn colleges dan meestal wel afgelopen. Mijn ouders werken allebei en redden het niet om op tijd thuis te zijn als mijn zusje komt. Mijn vader probeert een andere baan te vinden maar dat is nog niet gelukt. Als mijn zusje thuiskomt maak ik wat te drinken voor haar en help ik haar schone kleren aan te trekken. Daarna kijken we meestal samen een dvd die zij leuk vindt over dolfijnen. Toen ik nog thuis woonde deden we nog veel meer samen. Ik vind het leuk om mijn zusje te helpen maar zal wel blij zijn als mijn vader ander werk heeft dichter bij huis. Nu mis ik een deel van het studentenleven en heb ik het gevoel nog niet echt uit huis te zijn.

Dit stuk is geschreven door: Jongemantelzorgers Den Haag