WAAR KUNNEN WIJ BIJ HELPEN?

Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wat extra hulp te krijgen!

 

Informatie & Advies

Soms kan het best lastig zijn als er iemand thuis ziek is. In zo’n situatie kan het hartstikke fijn zijn om even je hart te luchten, of iemand te hebben die met mee je meedenkt over mogelijke oplossingen!

Misschien vraag je jezelf wel af hoe je nou dat zorgen moet combineren met huiswerk en vrienden? Of misschien kun je wel iemand gebruiken die meedenkt over praktische zaken zoals het regelen van een rolstoel.

Of misschien wil je nou eigenlijk wel eens weten wat de ziekte van je vader/moeder/broer/zus inhoudt?

Wij kunnen helpen!

Maatje

Uit de interviews bleek dat veel jongeren weleens zouden willen praten met iemand die in een vergelijkbare situatie zit.
‘Ik heb het pas na een jaar aan vrienden verteld. Voor hen is het ook moeilijk om het echt te begrijpen. Zij gaan daarna weer verder, maar ik kom thuis en zit er nog steeds mee.’
Er werd geopperd om een WhatsApp-groep te starten. Die is er nu! De eerste groep is gestart voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 16-23. Wil jij ook graag in deze groep? Laat het ons weten!

De Kameleon- hulpverlener

Wanneer er iemand ziek is in jouw gezin kan dit voor flink wat spanningen zorgen. Ziekte brengt ook veel onzekerheid met zich mee. Al deze onzekerheden, veranderingen, spanningen en misschien wel ruzies kunnen ervoor zorgen dat jij je minder fijn voelt thuis. Maar dit is lastig om zomaar te zeggen.

“Uit mijzelf zou ik niet zomaar durven te zeggen wat mij jou echt dwars zit thuis. Het zou veel makkelijker zijn als iemand mij daar een beetje bij zou helpen”

Wist je dat daar iemand bij kan helpen? Een van de geïnterviewden noemt dit een ‘kameleonhulpverlener’, iemand die ongedwongen en zonder oordelen het gesprek tussen de gezinsleden op gang brengt.

Gezinsgesprek tool

Misschien wil je wel graag met je ouders in gesprek, maar denk je dat je ouders het lastig zouden vinden om met een vreemde
over persoonlijke dingen te praten.

Een tool zou kunnen helpen om het gesprek open te gooien. Naasten voor elkaar heeft het praatpakket ontwikkeld om hierbij te helpen. Dit praatpakket is een (gratis) tool om het gesprek tussen ouders en kinderen van 4 t/m 12 jaar makkelijker te maken. Families kunnen dit zelf zonder dat er hulp van buitenaf komt gebruiken. Een gesprekstool voor jongeren van 12 t/m 18 jaar is nog in ontwikkeling.

Wil jij dit eens met je ouders proberen? Kijk dan samen met je ouders naar het praatpakket!

Brainstormsessies

Wist je dat wel 1 op de 4 jongeren een mantelzorger is? Je bent dus zeker niet de enige! Door mee te doen aan de brainstormsessies kun je deze andere jonge mantelzorgers ontmoeten. We gaan met elkaar in gesprek over hoe het is om jonge mantelzorger te zijn. Ook als je zelf een idee of onderwerp hebt mag je deze delen en gaan we hiermee aan de slag. Wil jij hier bij zijn? Meld je aan! Als we een mooie groep hebben wordt je gebeld om een datum te prikken.

Ik heb een andere vraag

Wil je graag iets anders kwijt? Je kunt ons altijd bellen/appen/mailen!